Infant Mental Health
De Infant Mental Health (IMH) is het vakgebied dat zich bezighoudt met de heel vroege ouder-kindrelatie. Binnen de IMH staat de ouder-kindrelatie centraal. Want ouders en hun heel jonge kind horen onvoorwaardelijk bij elkaar. Een beroemde kinderarts vatte dit kernachtig samen: ‘There is no such thing as a baby’ (Winnicott).
De ouder-kind relatie start al vóór de zwangerschap. Al voor de conceptie, bij het nadenken over een kinderwens, ontstaan als het ware al de eerste draden in de hechtingsrelatie tussen ouder en kind. Het verloop daarna: van conceptie naar zwangerschap en geboorte beïnvloedt in belangrijke mate hoe de relatie tussen ouder en kind zich verder ontwikkelt.
Uniek in het leven van de mens is het feit dat een baby doorgaans negen maanden groeit in het moederlichaam. Wat de moeder denkt, voelt, ervaart is verbonden met haar baby en andersom. En ook na de geboorte is een baby nog een flink aantal jaren afhankelijk van de zorg van zijn of haar ouders. De kwaliteit van de ouder-kindrelatie doet er dus toe. Dit maakt het ouderschap kwetsbaar en tegelijkertijd een bron van hoop en verlangen om een goede ouder te zijn.
Ouder-kind relatie en hechting
Een baby gaat met zijn ouders de eerste relaties aan. Dat vormt ook zijn blauwdruk voor latere relaties. Doorgaans verloopt dit op een manier die als ‘goed genoeg’ omschreven kan worden. Ouderschap en opvoeding vraagt veel van ouders. Met een goed netwerk om hen heen vinden de meeste ouders wel hun weg hierin.
Soms verloopt een conceptie en zwangerschap niet vanzelfsprekend. Of zijn er complicaties rondom zwangerschap en geboorte. Dit heeft een grote invloed op zowel de ouders als de baby. Denk hierbij aan een vroeggeboorte of een stil geboorte of een geboorte die voor moeder en baby traumatisch verloopt. Zowel ouders als kinderen kunnen dan signalen laten zien van onverwerkt trauma. Ouders kunnen zich dan snel overspoeld voelen wanneer ze terugdenken aan wat ze hebben meegemaakt. Ouders geven vaak ook aan dat ze zichzelf voelen falen in het ouderschap. Veel van deze jonge kinderen laten ernstige regulatieproblemen zien, zoals excessief huilen, niet slapen, slecht tot niet willen eten, obstipatie, refluxklachten. Samen kom je er dan niet goed uit en dit kan de vroege ouder-kindrelatie ernstig onder druk zetten.
Soms brengt het zelf vader of moeder worden onverwerkte gevoelens aan de oppervlakte uit de eigen hechtingsgeschiedenis. Ook dit kan de ouder-kindrelatie ernstig onder druk zetten en met name het zelfvertrouwen in het eigen ‘goed genoeg’ ouderschap aantasten. Ouders kunnen dit meteen al vlak na de geboorte ervaren maar het kan ook pas later komen tijdens een specifieke ontwikkelingsfase zoals die van de peuters.
Centraal staat dat al deze ouders en hun heel jonge kind niet goed in verbinding komen met elkaar, er sprake is van meerdere verlieservaringen en rouw en er geen tot weinig sprake is van ontspannen ouderschap.
Het belang van vroege interventie
Naast de Infant Mental Health wordt gesproken over de ‘Eerste 1000 Dagen'. De omgeving waarin een kind wordt geboren, groeit en zich ontwikkelt in de eerste 1000 dagen, bepaalt in grote mate de kansen voor later. Dit vormt een belangrijk fundament voor een goede en gezonde start.
Er wordt heden ten dage veel geschreven over hechting en het belang van een veilige hechting als de beste start in het leven van een kind. Echter de ouder-kindrelatie is veel meer dan alleen hechting. Elk moment biedt een kans om opnieuw te beginnen en dat vindt plaats binnen de ouder-kindrelatie. Elke ouder wil voor zijn of haar kind de allerbeste ouder zijn! En elk kind wil voor zijn of haar ouder het allerliefste kind zijn! Jonge kinderen (ook baby’s) drukken zich in klachtgedrag uit als relaties in het gezin verstoord verlopen. Kinderen laten dan gedrag zien dat ouders als ‘lastig’ ervaren. Onder al dit lastige gedrag ligt echter ’taal’ verscholen, waarmee het jonge kind communiceert hoe het de relaties in het gezin ervaart. Peuters en kleuters vertalen dergelijke problemen onder andere in driftbuien, niet luisteren, slecht slapen, zich in zichzelf terugtrekken. Het IMH-team van ECLG werkt dan ook altijd gezinsgericht.
Ouders en jonge kinderen zijn echter super gemotiveerd om het beter te laten lopen in hun gezin. Vroege interventie helpt elkaar beter te begrijpen en ieder in zijn of haar eigen kracht te zetten.
Ondersteuning
Het IMH-team van ECLG helpt ouders in de overgang van partners naar ouders, in het ouderschap zelf en in de ouder-kindrelatie en datgene wat een goed verloop hiervan in de weg staat. Wij werken met het hele gezin, want als iets niet goed gaat in het gezin dan raakt dat iedereen. Wij zien dus ouders en kinderen vrijwel altijd samen.
Soms kan het fijn zijn als iemand van ons team thuis ondersteunt in situaties die ouders als spanningsvol ervaren. Ook dat kan. De thuisbehandeling vormt altijd een onderdeel van de behandeling op locatie.
Het IMH-team heeft veel kennis over het ontstaan en impact van vroegkinderlijk trauma, de pre-peri- en postnatale psychologie en de toepassing van traumabehandeling bij ouders en heel jonge kinderen. Wij zetten methodieken in uit de infant mental health, de contextuele therapie en de lichaamsgerichte traumabehandeling als ook andere traumabehandelingen waaronder EMDR.
Praktijklocaties
Op dit moment bieden wij de IMH zorg vanuit onderstaande praktijken en regio's:
- Praktijk Maastricht - regio Maastricht Heuvelland
- Praktijk Geleen - regio Wetselijke Mijnstreek
- Praktijk Roermond - regio Midden Limburg Oost
- Praktijk Helmond - regio Helmond
- Praktijk Eindhoven - regio Eindhoven
Zoontje of dochtertje aanmelden
Voelt u zich aangesproken of wilt u meer weten? Dan kunt u via het onderstaande formulier contact opnemen. Voor de IMH-behandeling hanteren wij op dit moment geen wachtlijst. Dat betekent dat wij kritisch kijken of uw vraag bij ons aan het juiste adres is.
Wilt u meer weten?
Wenst u meer informatie over Infant Mental Health, dan vindt u hier de contactinformatie van al onze praktijklocaties.